Tambahkan Manis Dalam Senyuman,Kurangkan Gula Dalam Makanan Dan Minuman



Lepat Pisang ~ 10-13 sudu teh gula...


Donut ~ 7-10 sudu teh gula...


Gula tidak perlu dalam diet
Semua keperluan zat makanan manusia boleh dipenuhi tanpa perlu mengambil walau sesudu gula,putih mahupun perang,dengan sendiri atau dalam makanan lain.”
-Professor John Yudkin,pengarang Pure,White and Deadly.
Berdasarkan kajian WHO 2010,Malaysia mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara dan berada di tangga ke-6 di wilayah Asia Pasifik.
Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia meramalkan sehingga 30% atau 8.1 juta rakyat Malaysia berdepan masalah obesiti tahun ini akibat gaya hidup tidak sihat
 ( Bernama,12 November 2011 )

Pada label makanan, gula boleh disenaraikan sebagai sukrosa (sucrose), fruktosa (fructose), sorbitol, manitol (mannitol), sirap jagung (corn syrup), madu (honey), malt, ekstrak malt (malt extract), maltosa (maltose), ekstrak beras (rice extract), molas (molasses) , golden syrup dan inverted sugar .


Lebih 60 penyakit dikaitkan dengan pengambilan gula.
Penyakit Jantung, Diabetes, Kanser Ovari, Kekurangan Kromium,
 Hiperaktif, Penyakit Perut, Ketagihan Alkohol,
 Tua Sebelum Usia, Strok, Karies Pergigian, Osteoporosis,
Penyakit Crohn, Kolitis Ulseratif, Ulser Gastrik,
 Atritis, Asma, Batu Karang Hempedu, Apendiks,
 Sklerosis Berbilang, Obesiti,
 Vena Varikos, Buasir, Kolesterol Tinggi, Tekanan Darah Tinggi, Ekzema,
 Katarak, Emfisima, Arteriosklerosis, Parkinson, Miopia,
 Kemurangan, Skizofrenia, Hilang Daya Ingatan, Hipoglisemia,
 Gout, Batu Karang, Buah Pinggang, Kanser Pankreas, Kanser Gastrik, Kanser Kolon, Migrain, Sindrom Pramenstrual, ADHD, Penyakit Periferal Vaskular
 dan sebagainya.  ( Sumber CAP )



Bingka ubi kayu ~ 18-25 sudu teh gula...


 Seri Muka ~ 10-13 Sudu teh gula...





TAMBAHKAN MANIS DALAM SENYUMAN,
KURANGKAN GULA DALAM MAKANAN/MINUMAN


Comments

Popular Posts