Skip to main content
Resepi Karipap Kentang
|
Kuih Karipap |
Di Malaysia ini,ada bermacam-macam versi karipap.Ada yang berintikan kentang dan ada juga yang berintikan keledek.Ada yang pedas dan ada juga yang manis.Terpulang kepada selera masing-masing.Di sini disertakan resepi karipap yang dikongsi daripada Pn Mai Zura;
Terima kasih kepada Pn Mai Zura :)
KULIT:
Tepung gandum
sedikit planta yg di cairkan bersama minyak masak
Air +sedikit garam
**Kesemua bahan ini di gaul & di uli
menjadi doh yg lembut.
INTI:
Ubi kentang- potong dadu
bawang besar- potong dadu
fish ball-potong dadu -mai tambah
Daun sup- hiris
Bawang putih*
jintan putih*
jintan manis*
Lada hitam*
udang kering*
cili giling sikit- mai tambah
Sedikit garam
Sedikit gula -mai tambah
CARA:
Tumbuk/blend halus bahan2 bertanda*
kemudian tumis hingga naik bau
masukkan cili giling-goreng naik minyak sikit
Masukkan ubi kentang dan sedikit air--biar empuk
Masukkan bawang besar,udang,garam kacau rata
Akhir sekali masukkan daun sup
Ambil doh-isikan dgn inti-lipatkan-kelim
kalau pandai kelim sendiri lagi cantik.
kalau nak cepat/ kurang mahir ' mengkelim ' karipap
gunakan acuan
Goreng dengan minyak yang banyak
~ Mai Zura ~
Comments
Post a Comment