Resepi Karipap Kentang


Kuih Karipap

Di Malaysia ini,ada bermacam-macam versi karipap.Ada yang berintikan kentang dan ada juga yang berintikan keledek.Ada yang pedas dan ada juga yang manis.Terpulang kepada selera masing-masing.Di sini disertakan resepi karipap yang dikongsi daripada Pn Mai Zura;

Terima kasih kepada Pn Mai Zura :)


KULIT:

Tepung gandum
sedikit planta yg di cairkan bersama minyak masak
Air +sedikit garam

**Kesemua bahan ini di gaul & di uli
menjadi doh yg lembut.

INTI:

Ubi kentang- potong dadu
bawang besar- potong dadu
fish ball-potong dadu -mai tambah
Daun sup- hiris
Bawang putih*
jintan putih*
jintan manis*
Lada hitam*
udang kering*
cili giling sikit- mai tambah
Sedikit garam
Sedikit gula -mai tambah

CARA:

Tumbuk/blend halus bahan2 bertanda*
kemudian tumis hingga naik bau
masukkan cili giling-goreng naik minyak sikit
Masukkan ubi kentang dan sedikit air--biar empuk
Masukkan bawang besar,udang,garam kacau rata
Akhir sekali masukkan daun sup


Ambil doh-isikan dgn inti-lipatkan-kelim

kalau pandai kelim sendiri lagi cantik.
kalau nak cepat/ kurang mahir ' mengkelim ' karipap
gunakan acuan

Goreng dengan minyak yang banyak

~ Mai Zura ~


Comments

Popular Posts