Tambahkan Manis Dalam Senyuman,Kurangkan Gula Dalam Makanan Dan Minuman
Lepat Pisang ~ 10-13 sudu teh gula... |
Donut ~ 7-10 sudu teh gula... |
Gula tidak perlu dalam diet
“Semua
keperluan
zat
makanan
manusia
boleh
dipenuhi
tanpa
perlu
mengambil
walau
sesudu
gula,putih
mahupun
perang,dengan
sendiri
atau
dalam
makanan
lain.”
-Professor
John Yudkin,pengarang
Pure,White
and Deadly.
Berdasarkan kajian WHO 2010,Malaysia mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia
Tenggara dan berada di tangga ke-6
di wilayah Asia
Pasifik.
Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia meramalkan sehingga 30% atau 8.1 juta rakyat Malaysia berdepan masalah obesiti tahun ini akibat gaya hidup tidak sihat
( Bernama,12 November 2011 )
Pada label makanan, gula boleh disenaraikan sebagai sukrosa (sucrose), fruktosa (fructose), sorbitol, manitol (mannitol), sirap jagung (corn syrup), madu (honey), malt, ekstrak malt (malt extract), maltosa (maltose), ekstrak beras (rice extract), molas (molasses) , golden syrup dan inverted sugar .
Lebih 60 penyakit dikaitkan dengan pengambilan gula.
Penyakit Jantung, Diabetes, Kanser Ovari,
Kekurangan
Kromium,
Hiperaktif, Penyakit Perut, Ketagihan Alkohol,
Tua Sebelum Usia, Strok, Karies Pergigian, Osteoporosis,
Penyakit Crohn, Kolitis Ulseratif,
Ulser
Gastrik,
Atritis, Asma, Batu Karang Hempedu, Apendiks,
Sklerosis Berbilang, Obesiti,
Vena Varikos, Buasir, Kolesterol Tinggi, Tekanan Darah Tinggi, Ekzema,
Katarak, Emfisima, Arteriosklerosis, Parkinson, Miopia,
Kemurangan, Skizofrenia, Hilang Daya Ingatan, Hipoglisemia,
Gout, Batu Karang, Buah Pinggang, Kanser Pankreas,
Kanser
Gastrik,
Kanser
Kolon,
Migrain,
Sindrom
Pramenstrual,
ADHD,
Penyakit
Periferal
Vaskular
dan sebagainya. ( Sumber CAP )
Bingka ubi kayu ~ 18-25 sudu teh gula... |
Seri Muka ~ 10-13 Sudu teh gula...TAMBAHKAN MANIS DALAM SENYUMAN, KURANGKAN GULA DALAM MAKANAN/MINUMAN |
Comments
Post a Comment